Mă uitam la un reportaj făcut de ProTV despre BAC. Mi se pare că reflectă exact prăpastia uriașă în care ne aflăm în momentul ăsta, în România. Reportajul surprinde două momente paralele cu elevi care ies de la BAC. Unul e la liceul ”Dimitrie Gusti”, celălalt la Colegiul Sf. Sava.

Păcănele și Germania vs Medicină

Pe de o parte, elevii de la Dimitrie Gusti. Au ieșit repede, erau supărați că subiectele au fost grele. Un băiat zicea că se duce la păcănele, că acolo se simte cel mai bine. Una, mâhnită de salariile mici din România, zice că ea pleacă în străinătate, la muncă. Că, în viziunea ei, oamenii cu facultate, în România, lucrează ca gunoieri. Du-te, fetițo! Nu plângem după ăștia ca tine.

De partea cealaltă, la Sf. Sava, fata intervievată era nemulțumită că examenul a fost prea ușor. Poate părea arogantă declarația, dar, zice că, față de ce a învățat 4 ani în liceu, BAC-ul i s-a părut o banală lucrare de control. Ea vrea să dea la medicină, nu se plângea că salariile sunt mici și nici nu intenționează să plece. Pe ea am regreta-o.

Cel mai probabil, primii o să ajungă boschetari, interlopi sau politicieni. Ceilalți vor deveni medici, profesori, ingineri etc. Și se vor ruga de ceilalți să le mărească salariile.

Supărat pe ministrul Educației

Unul, care zice că a terminat acum vreo 18 ani școala, era extrem de supărat pe ministrul Educației. Cică exercițiile alea cu matrice care i-au căzut lui sunt obstacole în viață. Dacă a ajuns la 35 de ani și exercițiile astea sunt obstacole în viață, îmi imaginez ce viață tumultoasă are…