Cea mai importantă competiție de fotbal la nivelul cluburilor, UEFA Champions League, are o istorie relativ recentă în formatul actual. Numită la începutul ei (1955) Cupa Campionilor Europeni, trofeul câștigat și de Steaua în ’86, a luat denumirea actuală în 1992.

22 de echipe au câștigat de-a lungul timpului cele 62 de ediții de Champions League. Din astea, doar 12 au reușit să plece acasă cu trofeul de cel puțin 2 ori.

Ce e mai puțin cunoscut, cel puțin eu am aflat destul de recent, e că echipele păstreză trofeul original doar un singur an. Sunt obligate să îl predea cu 2 luni înainte de finala următoare, primind la schimb o replică la o scară mai mică a trofeului. Există totuși 6 echipe care au primit originalul pentru merite deosebite, cum ar veni: Real Madrid, Ajax Amsterdam, Bayern Munchen, AC Milan, Barcelona și Liverpool. Trofeul original îl primesc echipele care câștigă de minimum 5 ori finala Champions League ( Real Madrid, Barcelona, AC Milan, Bayern Munchen, Liverpool) sau echipele care câștigă 3 ediții la rând (Ajax, între ’71-’73).

– De departe cea mai bună echipă în Champions League este Real Madrid, cu 12 titluri.  Asta o face și pe Spania țara cu cele mai multe trofee (12), urmată de Italia și Anglia, ambele cu 12 cupe.

– Cel mai bun marcator all-time e Cristiano Ronaldo și deja încep să mă satur de performanțele lui Real în competiția asta.

– Cele mai multe meciuri le are legenda lui Man United, Ryan Giggs.

– Seedorf, antrenorul lui Andone de la Deportivo, e singurul jucător cu 4 trofee câștigate cu 3 echipe diferite: Ajax, Real și Milan.