„7 dintr-o lovitură” ar zice frații Grimm, doar că de data asta sunt oameni, nu muște. Șapte oameni au murit iar într-un spital din România. În ultimul an, 12 incendii au avut loc în spitale, 38 de morți! Arși de vii sau din cauza fumului inhalat. Dar deja pare că a devenit ceva obișnuit. Când ai 12 incendii la spitale într-un an nu mai e ceva extraordinar. E ca un atac terorist în Fâșia Gaza – nu ne mai impresionează, doar îl bifăm în statistică.

Priză de 2 lei

Astăzi, cauza a fost o priză. O nenorocită de priză cumpărată probabil cu cel mai mic preț. Pentru că, cel mai probabil, asta era, o priză de 2 lei. Nu știu câți dintre voi sunteți familiarizați, dar instituțiile publice din România, în peste 90% din situații, cumpără lucruri în funcție de cel mai mic preț. Nu intru în alte detalii de genul licitațiilor trucate sau alte elemente de corupție, vorbesc doar de preț. Deși legea ar permite și criterii de genul calitate-preț, acesta nu se aplică de frică. De ce de frică? De frica presei, de frica controalelor, de frica incompetenței instituțiilor de forță. 

Legrand sau Schneider, de 5 ori mai scumpe

Concret, spitalul ăsta a luat foc de la o priză. O priză care a fost cumpărată, probabil, într-un lot de alte prize. Când s-au cumpărat alea 1.000 de prize, cineva a venit cu un preț unitar de 3 lei, prize no name. Altcineva a venit cu prize Legrand sau Schneider de 25 de lei. Evident, au fost alese prizele cele mai ieftine, să nu fie prejudiciat bugetul săracului spital. Și acum faceți un exercițiu de imaginație și gândiți-vă ce ar fi scris presa, cum ar fi tunat tinerii frumoși și liber dacă s-ar fi cumpărat prizele de 25 de lei: PRIZE DE 5 ORI MAI SCUMPE ACHIZIȚIONATE DE SPITALUL DE BOLI INFECȚIOASE CONSTANȚA! Cine sunt vinovați pentru situația asta? Toți cei care urlăm tribal de fiecare dată când ni se servește vreo „anchetă” în sensul exemplului de mai sus, fără informații suplimentare, fără să cercetăm utilitatea. 

Data viitoare când constatați că marcajele rutiere se șterg la 1 lună după trasare, că becurile stâlpilor de iluminat se ard la 2 zile după ce sunt puse sau că bancile din școlile copiilor zici ca-s din lemn de trestie, să vă gândiți că au fost cumpărate pentru că au cel mai mic preț.