De ce România nu o să depășească Italia, Spania sau Anglia în clasamentul Covid-19
UPDATE octombrie 2021: Într-o săptămână după ce scrisesem articolul asta, îl citisera cam 1 milion de oameni, devenise cel mai viral articol de pe internet în săptămâna respectivă, ajunsese chiar și în prime-time la TV, la o televiziune de știri. Eh, 1 an și jumătate mai târziu, toate calculele mele se pare că au fost greșite. Nu am luat în calcul educația. Lipsa ei.
____________________________________________
Deja prea multă lume, în special pe Facebook, ne cântă prohodul și prevede un viitor sumbru al României în clasamentul final al victimelor cauzate de Covid-19, pentru că ba nu avem doctori buni, ba spitalele nu sunt dotate, ba românii nu respectă izolarea, ba nu poartă măști, ba măsurile luate de conducători nu sunt suficiente/eficiente. Toți propovăduiesc că vom depăși și Italia, și Spania, și Anglia la numărul victimelor, o teorie care, statistic, nu are fundament. Și pentru că sunt doctor în geografie umană, cifre și logică, vă explic de ce România nu o să depășească Italia, Spania sau Anglia în clasamentul Covid-19.
Să le luăm pe rând:
1. Numărul populației – Italia, Spania și Anglia (știu, știu, Marea Britanie) au o populație mult mai mare decât a noastră:
- Italia – 60.000.000 de locuitori
- Spania – 46.600.000 de locuitori
- Anglia – 66.000.000 de locuitori
- România – 19.500.000 de locuitori
E puțin probabil ca o țară cu o populație de 3 ori mai mică să depășească Italia ca număr de victime. E posibil ca, procentual, să fim aproape, dar ca număr de victime în niciun caz, așa cum propovăduiesc apostolii apocalipsei.
2. Gradul de mobilitate – Cu cât o țară are un grad ridicat de civilizație, un transport public foarte bine pus la punct, gradul de mobilitate este și el foarte mare. Mult mai multă lume merge cu autobuzul, metroul sau trenul în țările de mai sus. Autobuzele vin la 3-5 minute, nu în 15 ca în București sau în 60 ca la Vaslui și alte orașe din provincie. Dacă vrei să mergi de la București la Iași, o distanță de vreo 400 de kilometri, ai doar 3 trenuri în interval de 24 de ore. Eh, în Anglia pentru o astfel de distanță ai tren din oră în oră. În România sunt puține cazurile în care oamenii fac naveta de la 50 de kilometri să vină la serviciu, în străinătate e ceva obișnuit. Mobilitatea mare crește și sansele de infectare cu Covid-19. Nu e cazul în România.
3. Densitatea populației – cu cât densitatea e mai mare, automat și șansele de infectare sunt mai mare, după logica mea elementară, că de asta ne izolăm acum. Unde sunt mulți într-un loc, crește pericolul.
- Italia – 206 locuitori pe km pătrat
- Spania – 94 locuitori pe km pătrat
- Anglia – 281 locuitori pe km pătrat
- România – 84 de locuitori pe km pătrat
România e pe ultimul loc și aici pentru că avem o țară mare și o populație mică, deci șanse mai puține de infectare, șanse mai puține de deces.
4. Vârsta populației – deja știm că cea mai afectată categorie de vârstă de coronavirus e 65+. Și la acest capitol România stă cel mai bine, nu doar ca număr total al bătrânilor, ci și ca procent din populație. Mai puține persoane vulnerabile, mai puțin decese.
- Italia – 13.750.000 de bătrâni
- Spania – 9.000.000 de bătrâni
- Anglia – 12.200.000 de bătrâni
- România – 3.500.000 de bătrâni
Țăranii salvează România
Și când zic „țărani” mă refer exact la locuitorii din mediul rural pentru că:
5. Distribuția populației – Pentru asta apelez din nou la facultatea de logică. În mediul rural, densitatea populației e muuult mai mică. Fiecare familie are o suprafață proprie de 500, 1.000, 5.000 de metri pătrați, iar oamenii nu stau în blocuri cu 10 etaje și 8 scări. Virusului nu îi plac spațiile deschise și neaglomerate, iar eficiența lui scade în astfel de medii, zic cercetătorii chinezi, italieni, spanioli, chiar și britanici.
- Italia – 29 % populație în mediul rural
- Spania – 19 % populație în mediul rural
- Anglia – 16 % populație în mediul rural
- România – 46 % populație în mediul rural
Aici, România e lider detașat. Și dacă până acum gradul mic de urbanizare ne-a tras în jos, în situația actuală o să ne ajute.
Concluzie
În momentul în care scriu, România are 85 de morți, iar Italia a depășit 13.000. E evident că numărul victimelor o să crească și la noi destul de mult, nu am nicio idee care ar fi ordinul de mărime. Dar, în niciun caz nu vom ajunge ca Italia sau Spania.
Și pentru cei care vreți să dați hate, să știți că asta e doar părerea mea de nespecialist, nu vreun studiu științific despre Covid-19.
Comments
Petre Ionescu
N-ar fi mai bine sa nu va dati cu presupusul daca nu sunteti epidemiolog sau macar medic de alta specialitate?
iCiolac
Așa este, nu sunt epidemiolog, dar nu ați citit că sunt doctor?
ovidiu balaban
Eu cred ca Dumneavoastra nu sunteti informat sau sunteti…. nici nu stiu cum sa va spun …sau sa va numesc….Dumneavoastra vreti sa comparati sistemul.medical ROMANESC cu cel din…. Nu are rost… stati in casa si opriti internelul, spargeti si televizorul ca sa nu raspanditi prostia!!!! Cu reapect, Ovidiu Balaban
Kui Ferenc
Cel mai tare e aia ca la capitolul ca avem cel mai scazut nivel de TRAI , suntem pe primul loc, adica avem cel mai pitini batrani :
” Și la acest capitol România stă cel mai bine…”
:)))
Justin-Claudiu Dragomir
Suedia:10 000 000 de locuitori.
Bolnavi:cca 2 000.
Morti :cca 200.
Cetätenie peste 50 de ani:38%.
Insula Öland unde locuiesc in Borgholm are cca 20 000 de locuitori permanent.
Acum cca. 40 000(cca 20 000 Care au „emigrat” din Stockholm si s-au „refugiat la” tarä”.
Bolnavi:0.
Emyno
Daca citeati cu atentie prezentarea dlui care a scris articolul nu aveati nevoie sa pareti natang dispretuind claritatea acestor statistici…pana la urma totul urmeaza o statistica, o predilectie…va recomand sa faceti eforturi in a aprecia studiul si punctul de vedere al unora care au ceva de spus. Stiinta se compune din studii in diferite abordari nu doar din operare pe o singura directie.
Ada Caraba
Interesanta perspectiva. Are sens.
Pe de alta parte se pare ca e trasatura culturala sa stai sa freci menta si in momentul in care cineva vine cu o initiativa, lanseaza o idee, face efectiv ceva, sa te apuci sa comentezi si sa zici tu ca stii mai bine.
Sunteti penibil stimabili conationali care procedati astfel. Penibili si complet inutili.
Ioan Sabo
În parte sunt de acord. Dar la primul punct va înșelați amarnic. Dacă ne raportam la nr de locuitori, cel puțin teoretic, Italia și Spania au depășit de mult China și nu cred ca încape comparație raportat la nr de locuitori.
Ioan Petrescu
N-ar fi mai bine sa nu va dati cu presupusul daca ar trebui altcineva sa isi dea cu presupusul?
Artur Maier
Pentru toti cei care i-au reprosat autorului sa nu se dea cu parerea. Care e promblema si-a dat cu parerea? Mai ales ca este foarte bine argumentata parerea. E mai bina sa va toarne in fiecare minut stiristii cati au mai murit, la minut?
Mai abtinetiva de a comenta cu rautate acolo unde nu-i cazut.
Cătălin Arvinte
Total corect până la un punct. Ați uitat sa luați în considerare faptul că românii, NU merg la medic decât în ultimă instanță. Orice calcul logic devine futil, rămâne de văzut…
ALINA
sta e un avantaj acum 🙂
Simona Negoescu
Primele cazuri de care să fi știut, să primească confirmarea că este Covid – 19, au fost înregistrate în Italia după 20 februarie. Asa ca de Italia ne despart câteva zile și de Spania nici măcar zilele acelea. Nu știu dacă vă mai amintiți dar primul caz confirmat în România a fost undeva la sfârșitul lunii februarie, nicidecum la o lună distanță de Italia sau Spania care au avut și marele ghinion ca înainte să fie conștiente de ce avea să urmeze, au jucat și în meci pe 19 februarie pe San Siro la Milano. (meci între Atalanta Bergamo și Valencia). Pe stadion au fost în seara aceea 45.000 de suporteri italieni și spanioli. Dacă luam în calcul că virusul circula liber de ceva timp (specialistii spun că cel mai probabil din decembrie – ianuarie), nu ne rămâne decât să constatăm ce a urmat. Ce ar mai fi de remarcat este faptul că deși școlile se închisesera în regiunea Lombardia încă de la sfârșitul lunii februarie, oamenii și-au continuat viața, neluând în seama avertizările autorităților. Se voia o salvare a economiei, nu o punere a ei în pericol, de aceea la început distanțarea socială a fost consiliată, dar fără reglementări ferme. Când lucrurile au devenit mai riguroase, răul era deja făcut. Poate a fost un ghinion și că nu au apucat să se dezmeticească în timp util de implicații. O altă greșeală a fost tratarea în spitale a tuturor bolnavilor, inclusiv a celor cu forme medii. De aici o supra expunere a medicilor și a tuturor bolnavilor internați. Și da, Italia are cea mai bună speranță de viață din Europa, un procent important de persoane în vârstă. Dar și la ei au murit și tineri, nu doar vârstnici. Ca să închei, mie mi se pare pertinent tot ce ai scris și sper ca faptul că există printre noi oameni care sunt conștienti că nu ne confruntăm cu o situație obișnuită, să ne ajute să stăm în case. Spitalele pt România chiar nu sunt o soluție. Din păcate!
Eduard
Eu cred ca nu trebuie sa fii doar epidemiolog ca sa poti face o analiza realista a situatiei. Cum il cheama pe epidemiologul nostru roman, care si-a asumat o declaratie publica a situatiei actuale si care ne prezinta din punctul lui de vedere ca specialist un scenariu viitor? Calculele facute de autor au un fundament bazat pe niste cifre reale, la care as adauga si normele sociale ale tarilor vestice, gradul ridicat de socializare (ei ies zilnic la restaurante sa manance, nu ca noi 1 data pe saptamana/luna), organizarea familiei (multi dintre cei din afara locuiesc cu parintii in aceeasi casa). Este adevarat, suntem deficitari la capitolul sistem sanitar, dar acesta indiferent de cat de avansat este, nu poate influenta raspandirea, ci doar tratarea si vindecarea. De aceea trebuie sa pastram izolarea, sa compensam acest deficit, deoarece un numar mic de bolnavi va genera un numar mic de decese. Si prin testarea masiva, pentru a putea destructura din timp orice focar posibil.
Don Corleone
Esti prost si incult statistica este facuta cat se poate de obiectiva la subiect ,nu trebuie sa fii medicul pulii,se vede cat de destepti sunt medicii de au infectat pacientii in mare majoritate a cazurilor ,exact viceversa China ,vrei Cv-19 mergi la urgenta .
Titus Constantinescu
Ciolacule, dar geografie cand inveti? Republica Moldova nu are iesire la Marea Neagra, Bosnia nu se invecineaza cu Albania, Kaliningrad nu e teritoriu polonez, Irlanda de Nord e parte din Marea Britanie (nu teritoriu independent), iar Malta si Cipru sunt si ele tari europene, daca e sa fim corecti… ceea ce nu e cazul tau. Vai de tine, ne dam specialisti dar suntem niste habarnisti.
iCiolac
Salut. Da, din păcate nu mă pricep prea bine. Chiar caut pe cineva cu cunoștințe solide de geografie pe care să îl plătesc să mă ajute în realizarea articolelor. Dacă ești interesat, poți să îmi scrii în privat.
Aura
Eu cred că aveți dreptate!
Alin
Habar nu ai ce vorbesti. La noi sunt putine cazuri pentru ca a ajuns virusul cu o luna mai tarziu ca in Italia. Si la ei prima luna erau doar cate 50 de cazuri pe zi. In clasamentele tale nu ai pus ca romanul are cele mai putine spitale pe cap de locuitor, e cel mai sarac, cel mai rebel si cel mai rapanos dintre toti. Acesti factori schimba radical calculul tau
iCiolac
E posibil să vorbesc prostii, dar am expus niște argumente. Tu pe ce te bazezi, hater de țară? De ce naibii mai stai aici, înconjurat de săraci, rebeli și răpănoși?
ovidiu balaban
Bine argumentat!!! Bv
S Ionuț
Stai linistit, sunt si in italia si in Franta foarte multi mizerabili. In Bucuresti nu am vazut atât de mult pipi pe jos ca in Paris, Roma etc.
Mada
Taticu, para îți dorești sa moara lume, sa intram in colaps…sa ne cacam iar pe noi. Zi merci ca poate are omul asta “gura aurita” și scăpăm mai ieftin. Dar na, ai grija ce îți dorești ca s-ar putea sa ți se întâmple și nu ma refer aici la tine…
Sandu
Cei mai rapanosi sunt olandezii. S-a publicat si un studiu pe subiectul asta.
Gigi
@Sandu: Corect.
Studiul este rezumat aici: https://jakubmarian.com/a-study-reveals-how-many-europeans-wash-their-hands-with-soap/
Ion Tucma
Aline..înțeleg că ești prost grămadă..dar poți să te interesezi…că este ușor..Romania este printre țările cu cele mai multe spitale raportat la Nr de locuitori din Europa
Oskar
Și procentual Italia stă mult mai rău:
Italia: 230 de deces/milion locuitori
România 6 decese/milion locuitori
Aveți aici o sursă informată, actualizată frecvent:
https://www.worldometers.info/coronavirus/
Ionut
Pana una alta este o statistica bazata pe date reale si logice, indirect, pe la TV au mai fost metionate astfel de scenarii.
Din punctul meu de vedere, da, asa va fi. Singurul factor negativ care va influeta nr de morti este starea spitalelor si aici ma refer strict la eventualele contaminari din spital cu altceva, cum ar fi stafilococ.
Este foarte posibil ca multi sa moara de o astfel de inefctie.
Tony
Ne scuzati, domnule pesimist de serviciu, ca v-am deranjat din periplul dvs zilnic de pe digi24. Depresie placuta in continuare!
Dana
Perfect logic.
Bâc Octavian
Logica este corectă, dar o fi şi Corona de-acord?
iCiolac
Naiba știe..
Volf Brigitta
Nici eu nu cred ca o sa depasim pe Italia, Spania si Anglia dar am cateva observatii:
-La punctul 3, la densitatea populației – dupa cifre (nu stiu daca e reala sau nu) intradevar asa arata ca Ro e pe utimul loc, ceea ce inseamna” că avem o țară mare și o populație mică, deci șanse mai puține de infectare, șanse mai puține de deces” , dar Spania, e dupa noi , deci din punctul asta de vedere si ei au sanse mai putine de infectare, si asa cum stim, nu e asa …deci afirmatia nu e ok
-La punctul 4., la varsta populatiei , nu doar persoanele de varsta trebe calculat ci si numar total al bolnavilor – cu diferite boli- aici, ca procent din populatie eu cred ca Ro este in fata . Daca luam in calcul si numarul bolnavilor, dupa asta, deja altfel e situatia
-Sunt cateva puncte forte care lipsesc: partea financiara, bugetul tarii, mentalitatea oamenilor, autoritatile medicale, situatia sistemului medical:
echipamente medicale și de protecție. De acea lipsesc, ca daca luam in calcul si pe astea atuncea deja altfel o sa ne arata bilantul.
Parerea mea, ca conteaza mult, ca autoritatile au actionat rapid iar oamenii din tara au invatat (cate ceva) din celelalte cazuri triste.
Nici nu indraznesc sa-mi imaginezi daca noi am fi primii, fara experiente, cunostinte anterioare !
Sanatate ! 🙂
Genius
Nu dau hate, dar uiti ca o treime din populatie nu are APA CURENTA. Cu asta am zis tot.
Cezar Viziniuck
Eu cred că aceste statistici au o logică, dar ceea ce ajuta totuși România e și faptul că autoritățile au luat măsuri destul de repede față de Italia, Franța sau Spania care s-au mobilizat când deja aveau un procentaj în jur de 9 îmbolnăviri la 100.000 de locuitoriiar la noi s-a întâmplat la sub ¹ la 100000 de locuitori. Ceea ce a dus totuși la acest val de îmbolnăviri a fost ceea ce la noi este atât de frecvent, politicul. Când faci din spitale afaceri de partid și numești manageri incompetenții pe criterii politice așa se întâmplă, da nu mai spun de unii medici care, au uitat de orice jurământ și au fugit.
Stefana Dumitrescu
Ati scris articolul acum 3 zile .de atunci numarul mortilor aproape ca s-a dublat.Eu sa stiti ca de fapt imi doresc ca predictiile dvs. sa fie adevarate,dar sunt ,din pacate,sceptica.
Valeriu
Un articol bine argumentat statistic. Dar, în ceea ce privește ideea că ”țăranii” ne salvează, să nu uităm că foarte mulți din cei care au plecat să lucreze în afara țării sunt din mediul rural. Și tot acolo s-au întors. Iar ei nu sunt totdeauna un exemplu de responsabilitate.
Să fim optimiști dar să nu facem abstracție de faptul că, totuși, acesta e un articol scris pe 1 Aprilie! 🙂
mercur in retrograd
argumente destul de solide, avem insa spike-urile astea de infectare ca la suceava care s-ar putea sa ne ridice repede in sus. sa nu mai zic ca in stilul dulce romanesc, sunt spitale care sunt probabil infectate deja si doctorii refuza testarea pentru a nu fi inchise. Un caz este cel de la Falticeni. Cu 2.5 rata de spreading incet incet s-ar putea sa ajungem pe lista statelor rosii.
Lucy Glaser
Este o analiza logica bazata pe date statistice . Asadar , este un rationament pezumtiv . Nimeni nu l-a garantat . De ce sunteti atat de rai si de pesimisti ? De ce nu cititi atent si cu judecata ,inainte de a arunca cuvinte jignitoare ? Cum credeti ca veti scapa, cei atat de urati la suflet si la minte ? Stiti , pandemia va trece dar voi, cei inpotriviti si inveninati veti ramane bolnavi ! Grav bolnavi ! Si …. tratament pentru boala voastra nu exista !!
Lucy Glaser
Este o analiza logica bazata pe date statistice . Asadar , este un rationament pezumtiv . Nimeni nu l-a garantat . De ce sunteti atat de rai si de pesimisti ? De ce nu cititi atent si cu judecata ,inainte de a arunca cuvinte jignitoare ? Cum credeti ca veti scapa, cei atat de urati la suflet si la minte ? Stiti , pandemia va trece dar voi, cei impotriviti si inveninati veti ramane bolnavi ! Grav bolnavi ! Si …. tratament pentru boala voastra nu exista !!
Alex
Ce ne va rupe pe noi vor fi comunitatile de Romi. Sunt cel putin 3 focare care lestiu eu. Tg Mures….Sibiu….Tandarei.
Iar banuiesc ca sunt sute….care au fentat carantina….si sunt infectati. Veniti de afara in ultimile zile. Astea sunt toate mici potentiale focare. Sute de mici ptentiale ficare.
Dar da…la faptul ca la noi la tara e densitatea mica…si inca avem 50% populatie acolo…m-am gândit si eu. Acolo e normal ca lumea sa se salute cu o inclinare a capului..de la distant…si sa stea de vorba peste gard.
Ca procent de morti din total populatie…vom fi la aceleasi valori ca si Spania si Franta si Italia…având atuurile de mai sus…dar alte si alte minusuri.
Eu zic ca e fiarte posibil sa depasim 5000 de morti. Asta doar acum…in primul val.
Dani Szilvasi
Stimate domn. In primul rând felicitari pentru website. Cu articolul de mai sus sunt si nu sunt de acord (imi rezerv acest drept) si nu am sa intru in detalii de ce da si de ce nu. Asta nu are importanta acum, ne vom lamuri in saptamânile urmatoare…
Ceea ce vreau insa e sa transmit un mesaj unei categorii de cititori: cei care comenteaza fara nici un respect, cu ura sau batjocura. Celor care nu sunt in stare sa scrie pentru ca nu au fost in stare sa citeasca. Nu spun nici pe departe ca nu au dreptul de a nu fi de acord, dar ar putea sa isi expuna parerea personala, dezacordul cel putin cu respect fata de cineva care a cheltuit timp si uneori bani pentru a transmite o informatie fara tenfinte alarmakte – foarte important in aceste momente – contrar mediilor de informatie in masa.
Salutari din Norvegia
#statiacasa si aveti grija de voi.
Claudia
Eu sunt de acord cu faptul ca impactul in cifre nu va fi acelasi.
Mai trebuie adaugati la rationament si oamenii care nu mai au acces la medicamente care trateaza boli cronice (spun ca nu mai au acces pentru va, oricum era dificil), cei care sufera de cacancer, leucemie, tbc, nefro, probleme respiratorii si altele care comporta urgente. Starea sistemului de sanatate va face ca majoritatea celor internati in orice spital, sa fie infectati, indiferent de varsta.
In plus, pe termen mediu, 1-5 ani de zile, vor mai fi persoane care nu mai merg in perioada de criza la controale periodice necesare pentru urmarirea unor afectiuni sau descoperire unor modificari celulare canceroase in timp util. Acestia nu vor fi numarati niciodata in categoria impactati de covid-19.
Totusi, urmand acest rationament, din aceasta suma mai putem reduce cu numarul oamenilor care nu mai mor in accidente de masina, in perioada de stricta izolare.
iCiolac
Așa e. O să fie oameni care o să moară pentru că nu vor putea fi tratați corespunzător sau nu o să aibă resursele necesare supraviețuirii pentru că toate s-au dus către cei infectați cu Covid. Și ei nu intră în nicio statistică.
Filip
Mda, altul care merge pe fenta, Romania are 19.500.000 cu cei 9.4 milioane din diaspora, doar minciuni si manipulari din start
Răzvan Popescu
Din punctul meu de vedere situația trebuie prezentata procentual. Este normal ca România care are mai puțin de 1/3 din populația Italiei să nu înregistreze aceleași cifre, dar făcând calculele raportând-ne la populația noastră, e posibil să-i ajungem sau să-i întrecem procentual. Zic și eu……
Monica
Interesanta statistica ! Multumesc, iCiolac !
M.C.
Nimeni nu a previzionat că vom avea numărul de cazuri și decese din țările cu care ne-ați comparat dvs., domnule doctor. Asta ar fi cu adevărat o catastrofă. Dar făcând un calcul proporțional cu populația, nu cred că ar trebui să ajungem nici măcar la 3-4 mii de decese, pentru că ar fi un dezastru. Așa că măsurile preventive luate de autorități consider că sunt bine venite, dacă nu chiar insuficiente. Articolul dvs., pe lângă că compară mere cu pere (deoarece omite raportul dintre populațiilor țărilor analizate), are defectul că induce un sentiment de siguranță, liniștire și auto mulțumire. Cred că în această perioadă este mai bine să rămânem în stare de alertă (vorbesc aici despre noi oamenii de rând) și cel mai bine este să ne păzim fiecare pielea și, dacă este posibil să-i ajutăm pe cei care au nevoie.
Kui Ferenc
Romania are putini BATRANI
„…Și la acest capitol România stă cel mai bine…”
Deci nu cel mai JALNIC
Si sa nu uitam ca noi nu depasim Italia cand vom avea 13 000 de victime,
ci deja la 4 000 !
Gheorghe
Accesul dificil la medicație pentru cei de la țară, frica de spital și medicii corupți sunt argumente în plus pentru ce susțineți. Cred că vom plăti cu 1000, maxim 2000 de vieți.
Ana Araia
Chiar sper să aveți dreptate.
Câteva detalii care merită, cred eu, luate în calcul. Dacă proporția de bătrâni în România e mai scăzută decât în Italia, o parte din acest argument e demontat de faptul că bătrânii noștri sunt mai vulnerabili decât bătrânii lor. Îmi aduc aminte de un articol, cred că Silviu Iliuță, nu sunt sigur ”da, există viață după 65 de ani, dar nu în România”.
E o diferență uriașă (și cumplit de tristă) între bătrânii noștri și bătrânii țărilor înstărite. Bătrânii noștri, cu pensiile lor ridicole și cu familiile împrăștiate în toate zările pământului sunt mult mai expuși decât cei din alte țări. E o fragilitate fizică, izvorâtă dintr-o fragilitate sufletească, o parte dintre ei arată de parcă sunt întruparea neputinței. 🙁
Plus, țările catolice au avut avantajul că Biserica Catolică a recurs la măsuri de limitare a răspândirii virusului. La noi, preoții au împărtășit credincioșii cu aceeași linguriță. 🙁
Sistemul sanitar este depășit, iar societatea deja este împărțită între cei ce caută să profite de criză și cei ce știu că suntem în aceeași barcă.
Să sperăm că aveți, totuși, dreptate și vom avea un număr mai mic de decese.
Tania
Mi se pare corect, deși probabil sunt mai mulți factori care pot trage situația într-o direcție favorabila sau nu. Important e ca Dumnezeu sa rezolve „matematica” asta mai repede și în beneficiul nostru.(De-ar veni odată vara!) Dar e bine ca avem de ce ne agata și ne ajuta oricum mai mult sa gândim ca avem o speranta: ne spălăm pe mâini mai cu spor. 😉
P. S. Nu merita să-i bagi în seama pe cei care te combat în mod nerespectuos. Gândește-te ca cu felul lor certăreț de a fi, i-or certa pe cei care tușesc fără sa utilizeze masca🤣Asta e un alt atu al romanului.
Tania
Mi se pare corect, deși probabil sunt mai mulți factori care pot trage situația într-o direcție favorabila sau nu. Important e ca Dumnezeu sa rezolve „matematica” asta mai repede și în beneficiul nostru.(De-ar veni odată vara!) Dar e bine ca avem de ce ne agata și ne ajuta oricum mai mult sa gândim ca avem o speranta: ne spălăm pe mâini mai cu spor. 😉
P. S. Nu merita să-i bagi în seama pe cei care te combat în mod nerespectuos. Gândește-te ca asa, cu felul lor certăreț de a fi, i-or certa pe cei care tușesc fără sa utilizeze masca🤣Asta e un alt atu al romanului.
Nelu M
De ce sa nu-i punem la numaratoare?
Ca doar ei sunt cei care si-au adus aminte ca sunt romani si au dat buzna acasa. Si ca tot romanu nu a venit cu mana goala, a venit cu Covid 19 pe care l-a oferit cu multa darnicie la familie, la neamuri, la vecini, ca doar a fost pe gratis.
Remus
Nu inteleg de ce atata hate la acesta postere si presupuneri pe lângă postere, autorul se refera strict ca romania nu poate depăși nr de decese cea din statistici dacă sunt corecte este adevarat in teorie.
De asemenea autorul a si specificat ca procentual poate ca romania sa ajunga la acelas procentaj ca restul tarilor sau poate il va depăși însă articolul se refera strict la număr de decese .
Gabriela Dumitrescu
Buna seara. Da probabil analiza dvs este corecta. Dar eu am perceput-o ca pe o postare care seamana mai mult a gluma. Sincer m-am amuzat citind. „Haioasa” scrierea. 🙂 🙂
Alex
In primul rand Romania nu este o tinta si nu reprezinta o amenintare pt alte state si din cauza asta nu vor fii atatea decese…Romania este vai de capul ei si fara un virus pt ca noi nu mai avem fabrici,nu avem forte de munca,nu prea facem export ca nu avem cu ce si asa mai departe !!! Dar Romania a intrat intr-un joc care trebuie sa il duca la capat ! E criza economica si jocul puterii la mijloc nu virus !! Astazi daca mori de ceva accident de masina,cancer si asa mai departe,esti declarat ca ai avut corona si asta pt ca asa sunt ORDINELE…si nu ma astept sa inteleaga toti treaba asta ce zic eu aici !!!
Stefania
Mi se pare o logica destul de sanatoasa. Aceeasi parere o am si eu. Romania nu va ajunge in aceeasi situatie cu Anglia, Italia, Spania. Ar mai fi un argument pentru asta…totusi in Romania situatia se ia in serios, nu s-a luat totul in gluma cum inca se ia in Anglia spre exemplu. Iar la faza ca nu avem spitale, Anglia are spitale degeaba, sunt incompetenti cu tehnologia in fata. Traiesc in Anglia de aproape 4 ani si tot in Romania m-am tratat si operat de fiecare data cand am avut nevoie. Multa lume blameaza statul roman si mai ales guvernul, multa lume inca nu s-a deplasat de la coada vacii dar parerile curg ca la o cismea stricata. Iubesc Romania si abia astept sa se termine cu virusul asta sa ma mut inapoi in tara mea.
Elena
Las carcotasii în pace. Mie mi-a plăcut🤣🤣🤣suntem beton !!! Bine ca avem mobilitate proastă, ca locuim mai aerisiti, la țară cel puțin este parfum, iar bătrâni ce să spun….un fleac😂😂a….mi-am amintit. Cică niște specialiști în microbiologie au descoperit că cei VACCINATI TBC sunt mai rezistenți, iar noi aici stăm cel mai BINE. Vaccinul acesta este obligatoriu la nastere și până în 1996 era obligatoriu și la 7 ani. Pe urmă….au apărut „experții” și probabil de asta nu mai e obligatoriu la 7 ani. Una peste alta stăm ffffoarte bine !
Octav
Romania are cea mai mica ” speranta de viata ” din europa,
Daca in italia mor cei de 60-80 ani la noi posibil sa avem intrrvalul 40-60 ani.
dan
Adevarat…dar nu prea😂Germania are mai putini morti decat olanda….vexi populatia si densitatea😂😂😂p.s. ne am cam lovit la ceas sau altfel spus ,tunde!
Lucian
Cineva a spus mai sus o chestie legată de densitatea populației Spaniei , ceva de genul ca este mai mică ca in România , ii spun ca treaba asta e relativa , fiindcă logica a fost una destul de buna , și spania a fost afectată in partea de nord ,partea cu densitate mai mare a populației ,una chiar f mare , o densitate f mare a populației ,Barcelona are o densitate mai mare a populației decât Bucureștiul . Sunt intr adevăr zone de zeci de km sau poate chiar sute de km aproape nelocuite asta mai spre sud , asta se datorează și formei de relief a Spaniei care este f diferită de a României , in mod normal relieful lor ,aproape ca nu le permite deloc sa facă agricultura , de asta și vbm de zone f întinse nelocuite .
Mario
Hai sa lasam Romania deoparte si sa vedem niște cifre reale:Toate tarile unde sistemul sanitar este performant sunt in top. Si pe zone in fiecare tara din aceste puteri medicale au probleme mai ales zonele bine dezvoltate sanitar. Fac exceptie cateva tari unde se stie ca stilul de viata este mult mai sanatos, Japonia Corea. Dar virusul loveste China face putine victime, Loveste Asia, Africa, America de Sud la fel. Stau si ma intreb nu cumva sistemul sanitar modern a facut ca personele din acele zone sa devina dependente de medicamente si sa nu mai aiba sistem imunitar?
Calin
Asa,
Si eu am facut un liceu, facultare si master, matematica fiind la baza in toate cele enumerate (statistica, probalistica, logica matematica, etc)
Vreau sa precizez urmatoarele :
1. Inteleg ca vreti sa linistiti populatia Romaniei prin aceasta postare, ceea ce este un lucru bun. Totusi, acest fel de propozitii nu isi au rostul „Dar, în niciun caz nu vom ajunge ca Italia sau Spania.”. Nimeni nu poate prezice ce se va intampla. Poate va fi bine, poate va fi rau. In niciun caz nu trebuie sa ne culcam pe-o ureche ca nu vom ajung intr-o situatie critica.
2. Picajul invatamantului si al sistemului medical din ultii 30 de ani (schimbarea ministrilor din invatamant, schimbarea programei scolare, a manualelor, spagile dovedite si diplemele luate la nivel de facultate, master precum si plagiatul consider ca se vad deja in randul populatiei. Cine vrea vede.) Legat de sistemul medical, nu s-a luat nicio masura concretata de-a lungul anilor, s-a perpetuat convingerea comunisto-ceausista cu „atentia” la medici si asistente. Exodul medicilor ne-a lasat spitalele intr-o situatie greu de descris. Spitalele noastre private, in ,marea lor majoritate au medici care colaborareaza pe baza de PFA, dupa ce acesti medici isi efectueaza norma la spitalul de stat. Concluzie, spitale private noi, curate, dar cu personal cu mentalitate relativ identica cu cea de la stat.
3. Analfabetismul functional, acceptarea si raspandirea stirilor fara a cunoaste in amanunt esenta unei stiri precum si lipsa interesului de a procesa prin filtrul mintii proprii aceste stiri este posibil sa provoace panica, pe internet chiar daca scopul nu este acela. Si sa nu iau cumva apararea celor care nu se incadreaza in categoria de analfabeti functionali, intelectualii. Nimeni nu stie cu ce ne confruntam, informatiile sunt multe, si difera de la tara la tara, de la om la om. Cei care au un IQ mai ridicat sunt mai respectati pentru ideile lor, lumea are mult mai multa incredere in ei, ca de la ei probabil se asteapta sa primeasca informatii veridice (adevarate). DIn pacate, si ei sunt oameni, presiunea si teama este calarare pe noi toti.
As mai avea multe de spus dar ideea principala pe care vreau sa o subliniez este urmatoarea : Incercati sa nu fiti nici prea degajati nici prea panicati.
Sanatate!
neacsum
Daca datele statistice sunt reale, toate socotelile au logica si pot fi o explicatie, DAR, trebuie retrinut faptul ca: 1. Nici unul din aceste „avantaje” nu tine de masurile luate de autoritati si 2, la gradul de incompetenta , inconstietnasi indiferenta al autoritatilor, toate aceste ” piedici” pot fi depasite.
Adriana
Nu ati luat in calcul China cand ati vorbit despre populatie si despre numere!
Estidegeaba
INTR-adevăr, interesantă statistica dacă virusul era doar in Europa! Trebuia sa faci aceeași statistica comparând China și Italia și spunând:”Domnule’, nu se va ajunge niciodată la numărul din China pentru ca numărul populației in Italia este de 22 de ori mai mică….”
roman
Plus ca ei n-au slana, tuica si icoane facatoare de minuni.
B
1. Intradevar, populatia este mai mica, dar asta nu inseamna ca o sa avem un numar mai mic de morti. Daca sistemul medical nu are resurse corespunzatoare pentru situatie, rata mortalitatii o sa fie mai mare decat in strainatate, in special daca cetatenii nu respecta regulile de distantare. Ia ca exemplu cazul Germaniei, aproape 100.000 cazuri, si doar 1444 morti, pentru ca desi populatia e mare, sistemul raspunde in mod organizat, si e pregatit pentru astfel de situatii.
2. Gradul de mobilitate a scazut si in strainatate, multe companii de transport si-au oprit activitatea pana cand situatia se imbunatateste.
3. Densitatea populatiei din Romania si din Spania nu sunt atat de diferite. Si totusi, la nivel mondial, Spania e pe locul doi luand in considerare numarul de infectati si morti.
4. Referitor la varsta populatiei, intradevar, avem mai putini batrani, dar mai putine resurse sa avem grija de ei. Ia in considerare faptul ca in alte tari se construiesc spitale si spatii special pentru pacienti cu coronavirus, in timp ce in Romania se inchid spitale, se fac petitii pentru a nu-i trata pe cei cu coronavirus in spitalele existente etc.
5. Din ce ai discutat, distributia populatiei cred ca este cel mai avantajos lucru pe care il poseda Romania la momentul actual.
Nu cred ca nici una din extreme este potrivita pentru evaluarea situatiei. Nu sugerez incurajarea spaimei data de situatia actuala, dar nici sa ignoram anumite lucruri de baza, cum ar fi asocierea dintre un sistem medical deficient si o rata a mortalitatii ridicata.
Vasile Ciobanita
Daca e cum spui tu, atunci italia de ce a intrecut china ?si spania la fel??
NICULAI LUPANCU
I Ciolac , bună si logică comparatie , simpatic ce să mai spun . Soarta fiecaruia este în mâinile lui Dumnezeu . Fiecare pleacă când îi soseste ceasul , cu si fară virus .
Gabi
Dai cu presupusul. Normal că numerele vor fi proporțional cu Nr de locuitori. Dar nu te imbata cu apa rece. Romanul nu are disciplină și mentalitatea de a accepta reguli. I ignorant și cur fudul, crede că a inventat tot și e mai presus de toate. Prostia in schimb va demonstra creșterea exponențială a cazurilor.
Sorin
Titus Constantinesc, daca tot esti atat de priceput la geografie, Irlanda de Nord nu face parte din Marea Britanie, de-aia se si numeste tara Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. In rest, totul e logic din ce spune autorul. E posibil sa nu fi luat in calcul toate variabilele, dar cele prezentate reprezinta un mare procent din total.
Nelu Munteanu
Interesant materialul.Apreciez implicarea! Daca n-am avea si cetateni de o anumită etnie care nu respectă nimic (vezi Țăndări ..etc) si care se iau la bătaie si cu autoritățile, ar fii super OK! Pentru acestia nu sunt valbile decât prevederile legilor americane, unde politia nu sta la discutie si te executa pe loc daca incerci sa faci pe nebunul Si cand te gândești că aproape fiecare localitate ” „beneficiaza” de astfel de persoane care au propria lege, ma gandesc daca studiul domnului iCiolac isi va găsiți corespondenta si in viitoarea realitate. Sa auzim de bine!
Eliza Fat
Îmi plac articolele optimiste! Mulțumim!
O singura precizare: Anglia nu e țară. Marea Britanie, in schimb este. Anglia nu are peste 66 milioane de locuitori, Marea Britanie are atâția. Și așa mai departe. 🙂
iCiolac
Așa este, dar dacă citești cu atenție, o să vezi că am menționat asta, dar am folosit Anglia pentru că e denumirea uzuală.
Flucus Ioan
Analiza este exacta pe baza datelor din teren.Mergeti la tara si invatati sa va castigati painea voastra cu sudoarea fruntii voastre cum este porunca.Nu furat munca altuia din birou,justitie pensii speciale.Mergeti si invatati sa produceti rudimentar fiindca banii de modernizare i.ati mancat.Studiati,munciti,produceti si traiti cinstit.
cami
Nu-i gresit ce zici. Nu vom ajunge acolo probabil daca e sa te iei dupa numerele absolute. dar daca vei raporta la mia de locuitori care e o statistica mai buna ca sa-i spun asa, avem sanse. Mai ales ca medicii nu au echipamente de protectie adecvate, disciplina lipseste cu desavarsire la noi ca sa nu mai zic de nonsalanta cu care biserica trateaza subiectu etc etc.
Depinde si de cate teste se vor face si la cine.
va pup aveti grija de voi ciocoflenderilor!
Mirela
Felicitari pentru articol. Este un punct de vedere corect, si sper din toata inima sa treaca cu putine rani in sufletele noastre si sa nu urmeze o criza economica teribila…pentru asta chiar nu suntem deloc pregatiti. Unele decese nu cred ca sunt in totalitatea datorate virusului ci complicatiilor date de alte afectiuni. Sper sa fim mai buni si mai corecti atunci cand comentam, sa respectam parerile altora si sa le comentam la modul elegant, educat, ca niste oameni care sunt capabili sa gandeasca inainte de a scrie / vorbi.
Vlad
Un aspect demn de luat in seama este că la noi predominant cei din mediul rural sunt plecați în străinătate la muncă. Și acum se întorc acasă.
real
Ati uitat cativa factori care au dus la infectarea masiva in tari ca Italia,Spania,Franta,Uk…meciurile de fotbal, unde stim ca stadioanele sunt pline peste tot…Sa nu uitamde carnavalul de laVenetia…vacante la Roma,Paris,Londra unde vin milioane de turisti indiferent de anotimp. iar la ei masurile de distantare au avut loc ,cand deja eara prea tarziu.Daca ne uitam la gafa lui Boris Jonson cu imunizarea in grup…..deja se vad rezultatele in UK..Deci sa nu sarim la gatul omului,care are alta parere…si eu cred ca noi vom trece mai usor peste pandemie….Sper!
iCiolac
Deci faptul că la noi meciurile se jucau cu 200 de spectatori e îmbucurător :)) Dar așa e, e aceeași abordare.
Vlas
Dar pe total sunt de acord cu ideile expuse. Cu cat gradul de urbanizare este mai ridicat cu atât sansele de răspândire sunt mai mari. Iar la noi măsurile in mediul urban s-au luat destul de rapid, pe când italienii încă se mai relaxau la terase. Mai e și aspectul genetic al poporului nostru care e diferit de italieni și poate avea un rol bun/rău. Plus vaccinul BCG care la noi se face și la italieni nu. Conform unor studii recente ajuta pentru că faci doar forma ușoară.
Mircea Eliade
Sigur sunt mai multi factori care concura la faptul ca avem, din fericire asa de multi decedati ( cea ce conteaza in acceptiunea mea)
1. Batranii nostrii sunt mai disciplinati si mai docili, nu au problemele de incalcare a dreptului omului. – sunt obisnuit cu asa ceva.
2 Batranii nostrii sunt in mare parte pensionari si nu mai sunt activi si stau in casa. ( uitati-va pe camerele web si vedeti ca in orasele noastre , din vest cel putin, sunt pustii). Toti acest batrani au fost vacinati – pe vremea aceea te vacinau la scoala, fara sa intrebe parintii daca sunt de acord sau nu cu vacinul.
3 Am avut cca 3 saptamni timp sa ne pregatim fata de Italia. Daca aveam un om mai cu expierenta la ministerul sanatatii alta era situatia spitalelor.
4. Am avut sansa sa fie la DSU un om cu expierenta lui Raed Arafat si sau luat multe masuri bune. Ce e drept au fost cu taraita. Au tot taiat, vorba lui Ratiu, coada la catel!
Si acuma mis tare curios cum va raportati la faptul ca totul este mai scump cu 300% Daca lua unul 25% din contract toata lume striga. Coruptii! Acuma nu striga nimeni Nu este vorba de banii nostrii? . Ne comparam ca avem morti mai putin la milion decat altii. Dar eu stiu daca masurile mai ferme si erau luate mai din timp erau mai putine victime si criza mai putin „adanca” Asa ca comparatia cu altii nu tine. Numai la campania electorala. Asa cred eu
Mihai Varga
Nu am vazut o gresala mai mare decat sa faci comparatie cu numarul de cazuri, numarul de decese, cu alte tari. In pimul rand sunt atemporale situatiile si nu poti sa compari merele cu perele. Interesant de comparat ( exercitiu mental) ar fi cum ar fi arartat aceste grafice daca masurile erau luate la timp si implemntate in forta de la inceput. Cat ar fi costat mai putin materiale sanitare? O sa plateasca numai la vot cei care nu au fost fermi de la inceput? Sau o sa le cada capetele de pe umeri? Sau o sa ne prosteasca cu comparatia cu alte state, care au fost lovite cu o luna mai devreme.
Marius
Argumente valide, bine structurate si logic gandite. Si da, tind sa iti dau dreptate.
In primul rand gradul de afectare al unei tari nu trebuie masurat in numarul absolut de cazuri, ci in densitatea de cazuri/cap de locuitor. La fel si in capacitatea spitalelor de a interna cazuri grave (ventilatoare/cap de locuitor).
Desi ai argumente foarte bune pentru care in Romania lucrurile nu ar sta mai rau (din nou, nu in numere absolute, ci mai degraba in densitatea cazurilor), dar uiti sa mentionezi capacitatea limitata a sistemului sanitar, in special al celui care nu se afla in centre universitare, de a trata astfel de cazuri.
Totusi, punand in balanta cam tot ce as fi putut sa ma gandesc, de la lipsa educatiei sanitare si lipsa de capacitate de a intelege a unei bune parti a populatiei, pana la spitale nepregatite sau cu deficit de personal, cam orice scenariu pesimist pe care mi l-as fi putut imagina, ajung la aceeasi concluzie…
Ne salveaza faptul ca nu avem aglomerari urbane, faptul ca populatia nu este atat de densa, si nu avem i infrastructura suficient de dezvoltata incat sa permita o transmitere eficienta la distanta.
In concluzie, sunt intr-o oarecare masura de acord cu tine, nu va fi mai rau decat in alte tari, worst case scenario: va fi la fel de rau (din nou, proportional la populatie). Singurele lucruri care ar putea sa incline balanta in defavoarea noastra fiind un soi de eveniment care sa adune la un loc multi multi oameni (cum ar fi o slujba religioasa importanta) sau incapacitatea spitalelor de a mai trata pacienti (ceea ce cred ca ar fi, culmea, mai putin cataclismic decat prima, dar sa nu uitam ca daca prima se intampla, aproape sigur se va intampla si a doua) si in cazul combinarii celor doua situatii… atunci lucrurile nu cred ca mai pot fi previzibile in nici un fel.
ErrorFound
Imi place perspectiva pe care ne-ai pus-o in vedere. Da-mi voie sa mai adaug si ca(te poti inspira, daca vrei sa faci partea a II-a):
-cazuri de pneumonie ciudate au fost remarcate in nordul Italiei la persoane batrane inca din noiembrie-decembrie 2019(Giuseppe Remuzzi)
-romanii nu sunt la fel de pupaciosi ca italienii
-ingineria sociala anti-rasism a facut ca atitudinea si comportamentul fata de chinezi/straini sa fie unul indezirabil in prag de pandemie(pana la instaurarea carantinei)
-media si guvernul italian au negat existenta pericolului pana in momentul imposibilitatii evitarii pericolului
-Italia are in nord o populatie mare(si problematica) de lucratori chinezi(pe langa Florenta-mare parte lucratori textili) si in contextul anului nou chinezesc, multi dintre ei poate s-au dus si intors din China in ianuarie-februarie.
Kostas
Iata o gandire pozitiva bazata pe argumente pertinente ca de apocalipsele cu care ne manipuleaza niste indivizi ca ciutacu,cretuleasca, gadea, badea si intr-un cuvant toata gasca de la hasnaua3 si invitatul lor ciuvica ne-am saturat .Sigur orice om de buna credinta cand este pus in fata unor argumente pertinente stie sa se raporteze si la numarul populatiei.. Resping cu indignare pe toti desteptii care cauta cu lupa niste scapari ca sa-l arunce peste gard pe autor.
Mihai Varga
Nu se compara numarul de decedati dintr-o tara mare cu una mica. Se foloseste decedati la milionul de locuitori. astazi 17.04 2020( sa trec si anul) situatia este la tarile mai mari Europene: Belgia 419morti/ Mil, Spania 413, Italia 413, Franta 277 UK 202.. Romania 21 Si cateva tari vecine Ungaria 16, Ukraina 3, Serbia 12,Bulgaria 6 si Moldova 13.
Ce ne spune aceasta trista realitate? Fostele tari comuniste au ( nu stiu de ce) mai putini decedati la milionul de locuitori decat tarile vestice. Belgia care deabia acuma incepe sa ia masuri de distantare sociala, conduce in acest clasament. Si inca ceva interesat legat de faptul ca ieri SUA a anuntat ca o sa cerceteze sursa virusului in Wuhan, China dupa ce de cateva saptamani raporteaza ca nr. de morti sub 10/zi de cca o luna, astazi vad ca apare in China nr. de morti 1290 si cazurile active scad
brusc de la cca 1200 la 116. Ce se intampla acolo?
Trackbacks & Pingbacks
[…] De ce Romania nu o sa depaseasca Italia, Spania sau Anglia in clasamentul Covid-19 – iciolac.ro 73250 Facebook interactions […]
[…] Iulian CIOLAC – scriitor necalificat […]
[…] Iulian CIOLAC […]
[…] Și pentru cei care vreți să dați hate, să știți că asta e doar părerea mea de nespecialist, nu vreun studiu științific despre Covid-19. sursa:iciolac […]