Povești de 10… făr’ un sfert #2 – Trei, doi, doi, unu… GO!
Eu sunt fan al fotbalului englez. Nu știu dacă e cel mai puternic campionat din lume, cel mai spectaculos sau cel mai cu moț, îmi place și atât. Anul ăsta, toate echipele din Anglia au trecut de grupele Champions League, toate 5! Și mi-am zis că, în sfârșit, se termină hegemonia Spaniei, că prea se plictisise toată lumea să câștige Real Madrid. Dar, că întotdeauna e un dar, nici nu s-au terminat optimile și deja avem în competiție mai puțin cu două echipe englezești decât acum 2 săptămâni. E pe cale să n-o pierdem și pe-a 3-a că nu o văd pe Chelsea să treacă de Barcelona.
La Tottenham am înțeles, au jucat cu finalista de anul trecut, deși au pierdut exclusiv pe mâna lor. La United nu e nimic de înțeles. Când bagi sute de milioane de euro în transferuri, mai dai câteva sute pe salarii și te bate Sevilla acasă, trebuie să taci. Nu te apuci să comentezi că nu ai primit un penalty, un aut sau un cartonaș. Cred că există momente în care tactica îl bate pe Mourinho. Și vom ajunge, cam într-o oră jumate din momentul ăsta, la titlu. Vom avea în sferturi 3 echipe din Spania, 2 din Anglia, 2 din Italia și 1 din Germania.
Nu cred că are rost să comparăm sumele care se învât în campionatul Angliei și cele din campionatul Italiei. Conform transfermarkt, valoarea Premier League e 6,5 miliarde de Euro, iar Serie A valorează „doar” 3,5 miliarde. Și, ca-n bancul cu străinul și ciobanii, la ce i-a ajutat? Tot două echipe au ambele în sferturi.
Bani mulți sau management sănătos?
Toată lumea se întreabă de ce Spania domină de atâția ani fotbalul mondial, în ciuda infuziilor enorme de capital la echipe precum City, United, Milan sau PSG. Să nu mai facă banii diferența? Dai sute de milioane de euro pe transferuri și, cu toate astea, ieși din competiție încă din optimi sau sferturi? Eu cred că un management sănătos și o organizare foarte bună al unui club bate puterea financiară al altuia. E ca-n Liga 1. Becali a cumpărat aproape integral ultimile 2 campioane ale României, Astra și Viitorul, și, cu toate astea, tot nu reușește să câștige titlul. Poți să bagi 3 miliarde de euro anul în transferuri și în salarii, dacă nu ai o strategie coerentă pe termen îndelungat, investiția ta e zero. Spania a dat, prin ’92 parcă, o lege a sportului care a schimbat din temelii organizarea cluburilor. Odată cu legea asta, au putut să își facă planuri îndelungate. Pe lângă investițiile în infrastructura sportivă, au acordat facilități fiscale companiilor private care voiau să investească în sport. Parcă altfel dai 10 milioane de euro anual unui club de fotbal știind că, în următorii 10-15 ani, nu mai plătești impozit pe profit sau plătești mult mai puțin. În celelalte țări, patronii ăștia foarte bogați care au venit în ultimii ani, vor să bage astăzi 100 de milione, iar mâine să devină super faimoși, să câștige campionatul, Champions League și, dacă se poate, să cumpere și o echipă de la Cupa Mondială.
Manchester City, cotă 4 la câștigarea Champions League
E favorita, de altfel. Real Madrid, deși nu e într-o formă deloc bună, e a doua favorită conform caselor de pariuri. Am mizat la începutul sezonului că o să câștige o echipă din Anglia anul acesta. Speram să fie o mega surpriză să ia Totthenham, că de la Porto încoace nu a mai fost o surpriză așa mare, dar mă mulțumesc și cu Manchester City. Dacă nu, mi-ar plăcea să câștige Bayern sau Barcelona. Nu aș vrea să câștige Real din principiu, deși ar fi o perfromanță extraordinară să ia al treilea trofeu consecutiv.