Aveam impresia că nu trăiesc într-o bula și că sunt destul de bine ancorat în realitate. Cred că sunt suficient de bine informat, cred că am cunoștințe destul de variate încât să fiu capabil să înțeleg multe lucruri, cred că am capacitatea de a selecta informația la care am acces și să acționez în consecință, cred că pot lua decizii potrivite pentru mine fără a fi influențat de ce e în jur. Mai știu că nu toți oamenii sunt ca mine și nu am pretenția să facă aceleași lucruri pe care le fac eu sau să gândească la fel ca mine. Și credeam că toate astea mă situează undeva în afara vreunei bule și chiar nu înțelegeam oamenii cu teorii extreme care nu acceptă și alte ideologii, fie ele politice, sexuale sau religioase.

Și acum câteva zile tot ce credeam eu s-a spulberat. Am simțit cum cineva înțeapă cu un ac subțire bula în care călătoresc (și în care nu știam că mă aflu).

Rate pentru o cutie de vopsea

Eram cu un coleg la Praktiker să luăm niște lucruri ca să montăm niște mobilă. Așteptam la casă. O femeie în fața noastră, cel mai probabil pensionară, îmbrăcată decent și destul de vioaie, puțin caracteristic  bătrânilor din București, își luase o cutie de vopsea, pensulă și ceva diluant. Totul a costat vreo 36 sau 38 de lei. A scos cardul să plătească. În momentul ăla, doamna de la casă a întrebat-o dacă în 6 sau în 12 rate. A zis 12. Era un card avantaj, la care plătești ceva în rate fixe fără dobândă. Am făcut un calcul rapid și văzusem că doamna ar trebui să plătească o rată de undeva la 3 lei pe lună. L-am întrebat pe colegul meu dacă a văzut, mi se părea fascinant, aveam nevoie de confirmare. Sunt conștient că sunt oameni cu salarii mici, pensionari cu niște pensii mizere care nu își permit multe lucruri necesare. Dar nu credeam vreodată că cineva va cumpăra un produs de 40 de lei în rate.

Încă mi se pare incredibil și destul de josnic pentru statul acesta că cineva e nevoit să plătească 3 lei rată pe lună pentru o cutie de vopsea! Și e dureros fiindcă sunt convins că femeia respectivă nu face asta pentru că nu știe să-și drămuiască banii, ci pentru că are atât de puțini bani încât chiar nu își permite să dea 30 de lei pe o cutie de vopsea!!!