Întrebarea asta le-a fost pusă mai multor politicieni din Parlamentul României. Cei mai mulți nu au știut. O doamnă de la PSD, Boboc Tudorița, a zis că forma de guvernământ a României este, evident, „a PSD-ului”. Cam ăsta e nivelul celor care ne conduc.

Apropo, cred că e necesar să trecem măcar o dată prin Constituția României. E doar 12 lei și o puteți comanda de aici.

Cel mai probabil, cei mai mulți dintre voi știți că România este republică și ați fi tentați să spuneți că este una prezidențială pentru că are președinte. Nu e chiar așa. Poate vă întreabă cineva pe stradă (sau poate tipul ăla de la Vax Populi) așa că trebuie să știți: forma de guvernământ a României este republică semiprezidențială.

Există 3 tipuri de republici

  • cea parlamentară – Germania fiind cel mai relevant exemplu. În astfel de state, prim-ministrul este autoritatea executivă în stat, Președintele țării având funcții simbolice. Guvernul este numit de către Parlament, iar uneori Parlamentul alege și Președintele. Probabil știți că cea mai reprezentativă figură politică a Germaniei în ultimii 20 de ani a fost Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Echivalentul primului ministru în România.
  • cea semiprezidențială – Franța e exemplul cel mai puternic aici, constituția României având la bază modelul francez. Aici șeful Guvernului împarte puterea executivă cu Președintele. El e și cel care numește premierul, însă Guvernul e votat de Parlament. În republicile semiprezidențiale, Președintele este ales direct de către cetățeni. Deci asta e forma de guvernământ pe care o căutați.
  • cea prezidențială – SUA – țările cu această formă de guvernământ nu au prim-ministru. Președintele e ales de cetățeni și deține toată puterea executivă. Deciziile lui sunt totuși controlate de Parlament. Nu de alta, dar Trump are cheile de la armele nucleare…