Tu știi să îți evaluezi corect munca? Știi cât costă o oră din timpul tău?
Am intrat într-o discuție pe Facebook, într-un grup de bicicliști, cu un tip care era foarte nemulțumit că s-a dus la un service și i-a luat tipul de acolo 20 de lei pentru reglajul unui schimbător, o treabă de 10 minute.
Explicația lui e că salariul mediu pe economie e 15 lei pe oră, iar mecanicul, conform calculelor lui, într-o oră câștigă 120 de lei și e exagerat de mult pentru un mecanic. O explicație simplistă și aberantă. Omul crede că mecanicul face numai asta și ia 6 biciclete pe oră, la normă. Plus că, are impresia că banii ăia îi intră lui direct în buzunar. Nu ia în calcul taxele, chiria, marketingul, sculele și ceilalți factori care stabilesc prețul ăla de 20 de lei.
Revenind la ideea din titlu, câți dintre voi știu să își evalueze corect munca?
Eu am avut problema asta la început, când mă întreba cineva cât costă să îi fac ba una, ba alta. Nu știam deloc cât valorează ceea ce fac. Mă gândeam să nu cer prea mult și să i se pară exagerat sau, din contră, să nu cer prea puțin. Treptat, mi-am stabilit un preț. Totul a fost să-mi calculez cât timp îmi ia să fac lucrul respectiv și cât sunt dispus să mă coste timpul ăsta. Bineînțeles, m-am uitat cât iau și alții care fac treburi asemănătoare cu ale mele, am comparat și am făcut o medie. Și prețul final a fost X. Unora le-a convenit, unora nu le-a convenit.
Muncitori necalificați în online
La o negociere, cineva mi-a spus că pe banii pe care i-am cerut pentru câteva ore de muncă, el ține la firmă o lună întreagă un muncitor necalificat. I-am spus că e liber să o facă. Să aducă muncitorul ăla de pe șantier, să îi ia lopata și să îi pună tastatura în față. Muncitorul ăla nu are cum să facă munca pe care o fac eu și nu pentru că eu aș fi prea bun. Diferența dintre noi se numește experiență. Nici eu nu aș fi în stare să fac munca lui. Iar prețul unui om, mă rog, prețul pentru munca unui om, e direct proporțional cu experiența lui.
Circula continuu pe Facebook o frază gen nu apreciezi un angajat bun până nu plătești o groază de bani să repari ce a făcut un angajat prost. Da, e o platitudine. Dar multă lume nu își dă seama de asta…
„-De ce să îl plătesc pe Gigel cu 3 lei să îmi scrie 2 rânduri, când o pot plăti pe Maria cu 1,5 lei și îmi scrie tot 2 rânduri?”
”-Pentru că rândurile lui Gigel au un impact mai puternic și îți generează vânzare/expunere mai bună.”
”-Da, dar reduc costurile la jumate…”
”-Probabil și vânzările…”
Comments
Florin
„Bineînțeles, m-am uitat cât iau și alții care fac treburi asemănătoare cu ale mele, am comparat și am făcut o medie”
De ce?
iCiolac
Să nu derapez grav. E ca atunci când vinzi o mașină. Arunci un ochi în piață să vezi cam cu cât se dă.
Trackbacks & Pingbacks
[…] Parteneri. Le spune cât de importanți sunt în această afacere, cum încearcă să îi răsplătească cât mai bine, plătesc tot felul de advertoriale în care arată beneficiile de a fi șofer Uber și altele. […]