Am avut în seara asta niște treabă la Obor și a trebuit să mă întorc acasă cu metroul. Am intrat și nu aveam deloc bani cash și nici sistemul integrat nu există ca să pot folosi cardul RATB. Știam însă că pot plăti cu cardul direct, mai ales că erau instalate și sistemele alea noi de acces. Am scos cardul, am dat cu el pe acolo, îmi zicea să reîncerc validarea la același terminal. Am reîncercat de 415 ori, nu a mers, cât să insist și eu. Am schimbat poarta de acces, tot nu a mers, același mesaj. M-am dus la doamna de la caserie să îi spun că nu funcționează accesul cu cardul. Ridică din umeri și îmi zice că știe.

-Și ce fac? Dacă nu am cash nu intru la metrou?

-Da, nu intri! Nu ai fi primul!

Super. Mă duc către un automat despre care știam eu că la un moment dat elibera cartele. Nu eram sigur dacă mergea și cu cardul sau doar cash, dar am ajuns acolo și m-am liniștit. Nu funcționa deloc. Am ieșit de la metrou și m-am dus și am scos niște bani de pe card, m-am întors, am intrat, am ajuns acasă.

 Și mi-am adus aminte de o întâmplare de acum vreo 2 ani, de când lucram la ziar

Venise într-o zi o doamnă la mine, la fel de supărată, să îmi spună că într-o seară, aproape de ora de închidere (pe la 11 fără 15), a intrat la metrou la Piața Muncii. Stația, nefiind așa circulată, nu avea casier care să vândă cartele, erau doar automate din alea de care v-am zis mai sus. Automatele, din ce țin minte, nu primeau decât bancnote de 5, 10 și 50 de lei și nici nu dădeau rest. Femeia s-a dus să își cumpere cartelă, dar (aici nu mai știu exact povestea) ori avea o bancnotă de 100 de lei, pe care aparatul nu o primea, ori avea una de 50, dar pe care nu o putea folosi pentru că aparatul nu îi dădea rest.

I-a explicat paznicului situația, l-a întrebat dacă are cumva să îi schimbe banii. Ăla i-a zis că nu și că nici nu o poate lăsa să intre fără să plătească. A trimis-o să schimbe banii. S-a dus femeia și a schimbat unde a găsit, dar când s-a întors a găsit porțile la metrou încuiate. Paznicul, care o trimisese mai devreme să schimbe bani, i-a explicat că s-a terminat programul la metrou și nu îi mai poate permite accesul. Evident că s-a enervat, a doua zi a început cu tot felul de plângeri, evident, fără răspuns.

Blamăm faptul că-s prea multe mașini în trafic, că e aglomerat orașul, că e poluare, că e zgomot și mai știu eu ce, dar când căutăm alternative ne lovim de rahaturi din astea, aparent minore, dar care atunci când se adună, îți pun capac. Și îl dai dracului de transport în comun și te urci în mașină și produci aglomerație, zgomot și poluare!