Zilele astea e un scandal foarte mare în Sectorul 3 din cauza locurilor de parcare.

Primăria a hotărât să facă un proiect prin care locurile de parcare dintre blocuri să fie scoase la licitație. Locuiești în blocul aferent parcării, ai mașina înregistrată pe numele tău și pe domiciliul ăla, ai ITP și asigurare valabile? Perfect, poți licita. Motivul a fost că prea mulți din alte orașe/sectoare parchează acolo, că prețul anual al parcării e mai mic de vreo 3 ori decât prețul de întreținere bla bla. Nu știu dacă e o idee bună sau nu, am înțeles că ar fi o hotărâre de consiliu general care ar și interzice lucrul ăsta.

Locuri de parcare pe viață

Discuția asta a împărțit lumea din sector în două, la fel ca discuțiile despre politică, religie, homosexualitate. Principalul argument al celor care nu doresc licitații e că ele bagă ură între vecini. Și au dreptate. Oamenii ăștia s-ar omorî pentru un loc de parcare. Trăim de 50 de ani câte 4.000 de persoane într-un bloc, dar nu am învățat încă să conlocuim. În continuare trântim ușa la lift, lăsăm gunoiul la ușă, facem scandal dacă stăm la 1 și ni se cer bani să reparăm liftul, la fel și dacă e nevoie pentru acoperiș. Tot ei zic că cei cu bani și 3-4 mașini vor lua toate locurile. Nfine.

Primăria a chemat oamenii la o discuție, să le explice exact cum stă treaba, să vadă ce argumente au și ei etc. Dialog cum ar veni. Le-a spus lor cineva că asta cu dialogul ar funcționa într-o societate civilizată. Eh, s-au întâlnit oamenii, majoritatea era formată din genul ăla de responsabili de bloc care au 3 locuri loc de parcare fix în fața scării, pentru că el stă acolo de 50 și are locul de parcare pe viață, și au început să huiduie. Nu s-au dus să poarte un dialog cu adevărat, s-au dus să urle și să pună presiune.

De câte locuri de parcare are nevoie Bucureștiul?

O doamnă cerea primăriei să facă locuri de parcare pentru toate mașinile și așa nu va mai fi nicio problemă. Câte locuri ne-ar trebui? 2 milioane? Ok. Unde le facem? Sunt uimit de lumea pe care trăiesc unii. Nu știu însă care ar fi soluția pentru locurile de parcare, dar e clar că așa nu se poate. Un loc de parcare costă ANUAL 59 de lei. Plătești 16 bani pe zi ca să ai un loc de parcare. Mi se pare incredibil. Primăria zice că pe ea curățenia, retrasatul și diverse acțiuni de întreținere o costă cam 150 de lei pe an. Deci de 3 ori mai mult. Talibanii zic că da, dar se acoperă prin taxele pe care le plătim pentru mașini. Amuzant. E o soluție să mărești prețurile anuale la 150 de lei, astfel să acoperi pierderile? Eu zic că nu. Tot mi se pare puțin.

Aș pune o taxă de 1.000 de lei sau 1.200 de lei anual. Aaa, e prea mult? Nu își mai permite toată lumea? Ghinion. Tu ții mașina să te duci duminica la piață, de ce să plătești 1.000 de lei? Îți dorești să ai confort, să parchezi în fața blocului, să nu cauți până îmbătrânești (dacă nu ești deja bătrân) loc de parcare? Plătești. Sau ți se pare că ai dreptul la loc de parcare doar pentru că ți-a dat statul casă acolo înaintea mea?

Parteneriat public-privat pe parcări?

O altă soluție (nu știu dacă e legal) ar fi să închiriezi locurile de parcare unor firme private. Câte locuri avem în sector? 100.000. Ok, în momentul de față, veniturile noastre sunt de 5,9 milioane de lei anual, deci cam 1,3 milioane de euro. Vă dăm vouă parcările, să le amenajați, să le trasați, să le închiriați la rândul vostru, dar ne dați 10 milioane de euro. Milioanele astea noi le punem într-un cont separat și ne angajăm contractual că vor fi folosite doar la construcția de noi parcări. Să avem bani de teren, de asfalt, de vopsea, de ce trebuie.

Firmele astea trebuie să dea 10 milioane, mai consumă vreo 3 milioane pentru întreținerea lor și mai au nevoie de 2 milioane să facă și ele profit. Deci ei trebuie să obțină de la oameni 15 milioane de euro. Din 100.000 de locuri. Deci fiecare om care vrea loc de parcare va plăti cam 150 de euro, vreo 700 de lei. Mi se pare o sumă foarte decentă. Da, dar aici iar intervine problema licitațiilor. Un loc la Unirii nu poate costa cât unul în Titan. Un loc la 2 blocuri mai încolo costă la fel de mult ca la blocul meu, dar eu vreau loc în fața blocului. Dar vrea și vecinul de lângă mine tot acolo. Așa că începem să licităm. Și eu dau cu 100 de lei mai mult și obțin locul. O să mă urască vecinul? Dacă e un dobitoc, da. Dacă nu e, va înțelege că așa e în capitalism.

Bani vs ură

Și unde o să se mai ducă să se plângă că există ură între vecini? La firmele alea private? O să le doară în cur. Ele nu vor voturi de la oameni, cum vrea primăria. Ele vor bani. Și, atât timp cât cererea e mai mare decât oferta, nu o să le pese dacă vecinul te urăște sau nu.